OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ

27.03.2014 15:42

OSTROPESTŘEC MARIÁNSKÝ –

Silybum marianum

 

Svou mohutností a dekorativností patří ostropestřec mezi nejpůsobivější léčivé rostliny. Pochází ze Středomoří, u nás se jen pěstuje, sbírají se mladé zdravé listy, ale hlavně semeno, které můžeme zakoupit i v lékárně.

Hlavním uplatněním ostropestřce v bylinkářské praxi je jeho prvotřídní účinek na všechny nemoci jater, kde se řadí k nejlepším rostlinným lékům. Současně prospívá také žlučníku a celé trávicí soustavě. Přitom jeho léčebné uplatnění je mnohem širší. Posiluje organismus, zlepšuje krevní oběh, pomáhá při migréně, závratích, kopřivce a dalších alergiích, senné rýmě a nevolnosti při cestování.

V terapeutických dávkách je ostropestřec neškodný, nedoporučuje se však jeho užívání při vysokém krevním tlaku a v těhotenství.

 

 

Kvůli své trnitosti dostal ostropestřec lidový název „Kristova koruna“ a je spojen s historií ukřižování Krista. Kvůli bílým pruhům na listech jej nazývají také „mariánský bod-lák“ ty symbolizují mléko Panny Marie. Pár kapek spadlo prý na listy ostropestřce během kojení malého Krista.