Schizandra čili klanopraška

08.11.2013 10:14

Sušené bobule v cukru

Dozrálé bobule se promyjí na sítech, osuší, zbaví se stopek. Bobule zvažte a přidejte k nim dvojnásobné množství cukru. Vše dokonale promíchejte, směs nasypte do zavařovacích sklenic, které uzavřené a krátce sterilizujte, aby se chytila víčka.

Schizandrová šťáva s cukrem

Bobule promyjte na sítech, oddělte stopky a vymačkejte šťávu. Přidejte dvojnásobek cukru a směs pomalu vařte, dokud se cukr nerozpustí. Poté šťávu pomocí trychtýře nalijte do zavařovacích sklenic a krátce sterilizujte, aby se přichytila víčka. Šťáva je výborná s minerálkou nebo v čaji.

 

Přírodní šťáva

Zralé bobule se promyjí ve vodě a vymačká se z nich šťáva. Vzniklý mošt můžete přefiltrovat přes plátno do menších lahví s víčky. Sterilizujte čtvrt hodiny při 85 °C.  Podávat ji můžete ve vodě i v čaji.

Lihový extrakt

10 g sušených bobulí bez stopek naložte do 500 ml 70% alkoholu. Nádobu dobře uzavřete a měsíc je nechejte macerovat. Denně užívejte dvacet kapek třikrát denně po dobu jednoho až dvou měsíců. Po kúře je vhodná měsíční přestávka.